Sekteleiders

(Srila) Swami Praphupada, Hare Krishna

De charismatische leider, hij die zijn macht louter en alleen ontleent aan zijn persoonlijkheid. Niet een gekozen of geërfd leiderschap, nee, charme en een goed verhaal.

Marshall Applewhite, Heaven’ s Gate

De icoon. Frontaal, getaand en niet natuurlijk afgebeeld om hun wereldse karakter te ontkennen.
Alle overbodige details weggelaten, om het domein te omvatten van het immateriële van de geest. Daar waar ruimte en tijd hun bestaansrecht verliezen.


schilderijen
opstelling in fotostudio
De pinhole foto’s zijn opnamen gemaakt tijdens het portretschilderen. Er is uitsluitend met zwarte verf op een witte ondergrond geschilderd. Grijstinten zijn ontstaan door het moment (in de totale belichtingstijd) waarop de witte ondergrond zwart werd.
Sekte of sekteleider zijn geen duidelijk omschreven begrippen, men kan over de betekenis hiervan van mening verschillen. Om dit twistpunt weg te nemen is de ‘Lijst van vermeende sekten’ van het  (democratische)  Wikipedia gehanteerd. De portretten zijn geschilderd naar voorbeeld van een foto, afkomstig van Google-afbeeldingen. De meest toegankelijke afbeeldingen van sekteleiders en daarmee  de meest bekende afbeeldingen. Verder zijn alleen reeds overleden sekteleiders geportretteerd.  Heiligen die op iconen verschijnen, stammen immers uit het verleden.